Sunday, 15 December 2013

Update Gigi Besi Part 2

Assalamualaikum wbt dan salam 1 Malaysia

Kadang-kadang pelik jugak ye bila duk fikir pasal memberi dan menjawab salam. Kalau as a muslim, we said "assalamualaikum" dan the answer is "waalaikumussalam". Bagi non-muslim pulak selamat sejahtera bagi kedua-dua situasi memberi dan menjawab salam. Tapi kalau ikut Pak Najib kita, salam 1 Malaysia. How we suppose to answer that kind of salam? Should we say "salam 1 Malaysia" also??
Heeeeh pelik.

~krikk krikk krikkk~

Update gigi besi part 2. Horeeyyy.
Lama dah tak berkongsi cerita itu ini itu ini pasal gigi. Busy uolls. Sorry. Heheee.

Hari Jumaat, 13 Disember hari tu pergi update gigi besi dengan doktor tersayang. Doktor puji lagi gigi cantik. Kembang kempis hidung yang tak berapa mancung ni. Heihhh mungkin hidung pun kena pakai braces jugak kot nak bagi mancung bak seludang. Hahaaa.

blue-pink

Yang atas tu, braces last month. Bulan November punya. Tak sempat nak update kat blog sebab bulan lepas merupakan bulan busy sedunia kan. Test, report submission, assignment blaaa blaaa semua. Penat betul. So kita bring forward masuk bulan ni, Disember 2013.

turquoise-purple

Semalam jumpa doktor. Then bila check gigi semua, terus doktor suruh pilih nak warna apa. Yeay~ Part paling excited tiap kali pergi klinik gigi. Heheee. Terus mintak dua warna tu. Mula-mula confuse jugak nak ambik warna apa. 

Kali ni dah pakai final wire dah. Start pakai final wire bulan November hari tu. Masa pakai bracket warna blue-pink. Since gigi dah tersusun sket, doktor suruh pakai final wire. A few friends of mine yang pakai braces jugak (Haziq, Burn, Aimi) tak pakai final wire lagi. Yang dah mula pakai final wire hanya Anne dan aku je. Sebab structure gigi ktorang dah comel. Ihikkks. Yang lain-lain tu lambat sebab structure gigi dorang tak tersusun rata lagi. So kena pakai wire macam biasa.

Final wire kali ni memang sakit. Sakit gilaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Macam first time pakai braces. Sebab wire kali ni tebal sket compare dengan wire sebelum ni. Seminggu jugak la merana tahan sakit. Pastu dah biasa dah. Tak sakit pun. Siap boleh makan nasi goreng daging merah lagi haaa. 

Jangan dicabar orang yang tengah kelaparan. Okay??
:P




Thursday, 12 December 2013

Bulan Sibuk Sedunia

Assalamualaikum dan salam sejahtera
^_______________^

nah ambik ni sorang satu simpan dalam wallet/purse

Ya, semua itu perlu. Di saat suka, duka, sedih, sakit, seksa, merana. Sebabnya sebuah senyuman yang kita bagi kat seseorang tu mungkin mampu untuk menceriakan dan membahagiakan dia. Eh mana tau kot-kot kau tengah senyum tu, crush kau tertengok senyuman tu terus dia jatuh hati. Kot la kan. Kot. 

Hahh. Dah-dah la cakap pasal crush. Bosan. Crush hanya ilusi. Aku tunggu orang masuk minang je. Pastu kahwin terus. Sweet gitu. Uhuk uhukkk.

Orang kata senyum itu sedekah. Ya aku pun suka bersedekah dengan cara tidak mengeluarkan harta benda berbentuk kewangan mahupun berbentuk fizikal. Macam senyum, contohnya. Nasihat tu pun sedekah jugak. Hei kau ingat senang nak nasihat orang? Susah tau tak. Memerlukan beberapa skill yang sangat efektif tau.

Okay lets move on to our entry today. Bulan sibuk sedunia. Yes minggu ni sangat busy. Dah tiga minggu berturut aku busy. Mengalahkan Pak Najib dah rasanya. Minggu busy sedunia ni start pada 26 November hari tu sampai lah hari Ahad ni, 15 Disember. Ya Allah, busy sampai tak dunia la. Kalau tengok to-do list kat fon, memang kena scroll berjam-jam lah. Hahaaa propa sket. Takde la sampai berjam-jam kan. Tapi seriously memang banyak la kalau compare dengan sebelum ni.

Start dengan EMPAT test yang datang secara berturut-turut non-stop. Aku mula test hari tu 26-29 November. 
26 November : Industrial Chemistry 1
27 November : French 1
28 November : Polymer Chemistry
29 November : Catalysis

Mau gilaaaaaa weh duk membaca empat hari berturut. Final exam pun takde la empat hari berturut macam ni. Ada la jugak gap dua tiga hari. Test hari tu sangat kejam okay. Sangat kejam. Makan hati berulam jantung tau. Pastu nak pulak 28 November tu aku ada field trip kat NAHRIM. Memang tak la nak fokus baca untuk paper polymer sebab kena buat field trip report pulak lepas balik. Hidup memang serabai gila ahh time tu. Bilik dah macam tongkang pecah dah. Katil pulak macam tempat baju-baju kat shopping complex yang kena serbu dengan perempuan masa Year End Sale tiap-tiap tahun kat SOGO. Kau tak tau macam mana? Tolong pergi shopping kat SOGO minggu ni jugak okay! TOLONG! TOLONG! TOLONG!

ni salah satu contoh kat SOGO

Pastu the worst part is jerawat naik kat muka macam cendawan lepas hujan. Berlumba-lumba nak tumbuh kat pipi, dahi, dagu, hidung. Kuajaq betul. Nak meredah bahagian yang licin kat pipi ni, macam nak meredah banjir kat Kuantun tu. Seksa ohhh! 

Last week pulak kena buat lab report. Sepatutnya turn room-mate aku, tapi since ktorang kena buat dua lab report, so aku satu, dia satu. Minggu test tu aku dah buat dah. Tapi kali ni kena buat satu lagi sebab demo nak dua report. Hentak kepala kat dinding jap. -___-''
Time tu pulak assignment Etika tak siap lagi. Dr Zaid cakap due hari Isnin, 2 Disember. Aku mula typing segala bagai hari Ahad, 1 Disember. Gila kentang. Tapi aku berjaya siapkan assignment tu jam 3am dengan bantuan Alia Zakaria, room-mate a.k.a group mate dan jugak Fazreen Atila. Then presentation Etika pulak hari Selasa, 3 Disember. Group 1. Memang rasa macam "Oh why? why? whyyyyy???"

Dan sebab terlalu banyak kerja, aku menangis masa duk taip assignment Etika hari tu. Berharga wooo air mata kali ni. Masa tu la baru aku rasa masa tu sangat berharga. Macam tak cukup je 24 jam. Tambah jadi 30 jam boleh? Tapi mustahil. Allah dah bagi sama rata kat hamba-hambaNya. Sorang ambik 24 jam je. Cukup ke, tak cukup ke, tu kau punya pasal. Pepandai sendiri la urus masa.

Then minggu ni lagi satu minggu yang nak ditempuh. Tapi minggu ni takde la stress sangat macam minggu-minggu yang lepas. Sebab minggu ni hari rabu, 11 Disember cuti. Cuti sempena birthday Sultan Selangor. Tapi bagi aku tak cuti jugak. Sebab ada volunteering kat Kuantan, Pahang. Tolong mangsa banjir kat sana. Sedih jugak tengok keadaan kat sana. Aku terbayang kalau kena kat diri sendiri. Ya Allah macam tak kuat je nak tempuh. Harta benda semua rosak macam tu je. Rumah, perabot, kain baju semua, kereta. Banyak duit nak melabur untuk repair semua tu. Tu baru rumah. Kalau sekolah, lagi kesian. Masa ktorang pegi volunteering semalam, group aku kena pergi sekolah agama kat Kuantan. Lupa dah nama sekolah tu. Memang teruk la kena. Perabot rosak. Meja kerusi semua dah kotor. Pastu dokumen penting semua dah basah, koyak, hilang. Memang horrible gila la. 

Takde gambar sekolah agama tu sebab pengarah program cakap kita pergi untuk sukarela bukan suka-suka. So buat macam sukarela. Tak payah nak selfie sangat la kan. Cuma gambar peserta sukarela je yang ada sebagai bukti. Gambar sekolah tu takde.

KPZ Care Team, C9RET

Then esok pulak, 13 Disember ada interview french kat Fakulti Bahasa dari jam 10am-12pm. Lepas interview tu, aku kena balik Putrajaya pulak sebab jam 2pm ada dental appoinment dengan doktor gigi kesayangan. Aihhh memang penat la kan. Lepas appoinment terus kena balik UPM balik sebab hari Ahad, 15 Disember aku ada program kat kolej. Program kali ni aku yang handle. So memang wajib ada kat kolej. Penat tau tak. Penat~ 

Rasa macam nak give up on everything. Tapi bila rasa macam tu, aku rasa menyesal. Sebabnya aku dah buat benda ni separuh jalan. Rugi la kalau tak teruskan. Rugi tenaga, rugi masa, rugi duit. 

Heihhh panjang pulak entry kali ni kan. Suka pulak membebel sorang-sorang kat blog. Hahahaa. So to conclude everything, smile and do your best? Kenapa? Sebab ada sorang lelaki ni pernah bagi kata-kata semangat kat aku. Masa tu minggu final exam. Memang minggu stress super kaw-kaw la kan. Dia kata camni, "Do your very best. InshaAllah Allah will do the rest". Dan aku pegang kata-kata tu sampai hari ni.

p/s : sweet tak lelaki tu?? ihikkkkk. >.<

Tuesday, 5 November 2013

Update Gigi Besi

Assalamualaikum dan selamat tengah hari :)
Salam Maal Hijrah kepada semuaaaaaaa
Hari ini 1 Muharram 1435

Post kali ni bukan berkenaan pasal hijrah since kat fesbuk pun dah upload, kat twitter pon sama. Instagram?? Hahhh tak payah cakap. Penuh kat garisan masa tu. So hari ni nak cakap pasal gigi.
Eh biar lah cakap pasal apa pon. Aku punya blog. Aku punya sukalah. HAHAA.

Bulan ni dah cukup 8 bulan aku pakai braces. Kalau ikutkan ibu-ibu mengandung, ni dah kira fasa terakhir dah ni. Due date nak deliver dah dekat. lol. Tapi ni bukan preggy thingy okay. Nak cakap pasal preggy, kita tunggu kahwin dulu. Ada hati nak cakap pasal kahwin. Huhhh. *lempang pipi sendiri*

Nak tunjuk koleksi gigi sebenarnya. Hahaa. Patut buat entry ni dari awal lagi. Tapi rasa malas teramat sangat. Nak ambik gambar gigi lagi. Euuwwwww euuwwww. Like seriously. Ada ke orang ambik gambar gigi sendiri melainkan aku sorang je? Ada ke? Okay kalau ada, kita geng! XD

Meh sini nak upload gambar awal-awal pakai braces. Hingga la yang latest so far.

First time pakai braces

Tukar colour weeee~ muntah pelangi

Ni yang paling latest buat masa sekarang


Dari ketiga-tiga gambar kat atas, mungkin tak nampak sangat la kan perbezaan yang dah jadi kat gigi aku. Tapi aku tahu structure gigi sekarang dah okay compare dengan awal-awal pakai braces. Weeeee~ Saya suka gigi saya sekarang. Kehhkehhh.



Nampak structure gigi di atas? Yezzaaaa. Tu la gambar gigi asal aku. Gambar ni aku ambik curi-curi kat klinik gigi hari tu. Masa tu doktor gigi tengah busy nak cari wire baru nak letak kat bracket. So aku dengan super duper excited state terus keluarkan fon dan snap gambar acuan gigi aku ni. Heyy ingat senang-senang ke doktor bagi snap? Entah la. Doktor tak pernah warning pon either boleh ambik gambar ke tak. So aku assume doktor tak kasi la kot. KOT. 

From the picture above, boleh nampak clean and clear kan keadaan gigi yang tak berapa nak tersusun. Wuwuwuuuu menangis iolsss tau. Okay joking. Tak pernah menangis pon pasal gigi. Kecuali masa sakit ye la. Menangis sikit. Sikit je. Masa sakit tu, rasa nak tampar-tampar semua orang yang tanya sakit sangat ke?? Hoihhh sakit okay. Tau tak sakit gigi ni merupakan sakit yang ketiga paling sakit selepas sakit nak mati dan sakit nak beranak. Even sakit pms pon jatuh nombor empat. Haa kau bayang betapa sakitnya tu.

Lelaki?? Hahh tak payah nak mengada nak bayang sakit nak beranak tu macam mana. Sakit nak bersunat pon dah melalak satu kampung. lol. Aku tau lah sebab adik lelaki aku total semua lima orang. So setiap ragam tu tak payah nak kata la. Ada yang jenis rileks, cool, chill. Ada yang jenis menangis tak nak bersunat la apa la. Geli perut tengok sorang-sorang. Heheee.

Okay. Done with sunat-sunat tu. HAHAA. 
Sambung balik pasal pendakap gigi ni. ^______________^

Hari ni 5 November 2013. Next appointment dengan doktor 8 November 2013. Ada lagi 3 hari nak tukar wire baru. Weeeee~ Excited nyaaaaaa. Tak sabar nak tukar colour bracket.

Saturday, 2 November 2013

Majlis Konvokesyen UPM ke-37

Salam graduasi kepada semua warga UPM :)
Tooooooo late LOL


What everrr la too late ke tak *flip rambut* -_____-

Okay okay. Tahniah kepada semua warga UPM yang bergraduat tahun ni.
Tahun 2013. Seribu kali tahniah dari saya, insan yang tidak punya apa-apa ini. Sobs.
Tahniah kepada mereka yang berjaya menamatkan pengajian sama ada dalam degree, master mahupon phd. Double degree, double master mahupon double phd pon buleh laaaaa.

Tahun ni majlis konvo UPM bertemakan warna maroon. Tahun lepas, 2012 tema warna purple. Tahun sebelum tu, 2011 tema warna maroon. Selang seli ja temanya. But sokay lah. Both colours are my favorite. Takdak hal.

Majlis konvo kali ni a bit special. Sebab ada Ku Azzanea Hafitza Ku Ahmad a.k.a Kak Bee
My big sistaaaa in da house. Bukan kakak kandung since im the eldest in my family.
Tapi dah anggap kak bee macam kakak sendiri. I lebiuuuuu kak bee. :D
Kak bee merupakan tempat untuk luah perasaan. Luah masalah. Luah semua benda yang tak puas hati. Pendek kata, she's everything for me. Panjang kata, kak bee adalah segalanya. Ececehhhh.

i lebiuuuu kak bee. 

Ehemmm. For the first time aku kiss kak bee. Sobs. Terharu gila. :D
Hey ingat aku ni senang-senang ke nak kiss orang? Mak je mampu terima kiss aku. Orang lain, krik krikk krikk. Tak ingat sangat sape yang pernah terima special kiss. Hewhewww :3


Jambangan bunga dengan bear kuning tu hadiah untuk kak bee. Kongsi duit dengan rumate beli hadiah tu. Sebenarnya kak bee claim chocolate untuk hadiah grad. But since tak sempat nak pergi beli chocolate pada hari-hari sebelumnya sebab ada kem kat Melaka, so mampu beli bunga dengan bear je la untuk hari grad kak bee. 
Ni pun dah dua tiga kali kak bee cakap, "kenapa benda alah ni? nak chocolate"
Alah kak bee ni. Merengek macam budak-budak. Tapi layankan aje perangai dia tu. Bukan selalu. Once in a life time. LOL

For the first time nak menangis tengok orang grad. Ye la masa mak dengan abah grad dulu, aku mana ada lagi. Mak dengan abah pon tak jumpa dan tak kenal pon masa tu. Mak grad dari UKM. Abah grad dari USM. Celah mana nak jumpa?? Tapi kampung mak dengan kampung abah tak sampai 5km ja pon. Nak tunang baru kenal. Mak kan pemaluuuuu. Ihikkk >.<

Okay cerita kahwin mak dengan abah, kita cerita dalam entry lain ye. Next time. Masa jiwa aku tengah romantik la kot baru boleh buat entry tu. Baru sweet. LOL
Atau kita cerita masa aku nak kahwin nanti ke. Baru semangat nak pongpangpongpang. :P

kak bee terpaksa pose ikut kata aku. HAHAAA

Seronok tengok orang grad. Semua muka ceria je. Siap bawak satu kampung haa datang tengok majlis konvo. Biasa la tu. Mungkin anak tunggal. Atau anak sulung yang grad dalam famili.
So chances untuk aku bawak satu kampung pun tinggi jugak ni. Heyyy anak sulung grad kot.
Aku akan pastikan semua adik lelaki aku ponteng sekolah masa hari grad aku nanti. Even ponteng itu tak bagus itu masa depan. HAHAA. Korang wajib datang bila the one and only kakak ni grad. WAJIB.
Mak dengan abah tu tayah cakap. Memang sah-sah akan datang punya.

Semalam masa duk cakap-cakap dengan mak dalam keta, mak terpandang keta vios. Model baru. Mak kata "Dah tengok keta vios model baru? Lawa"
Aku dengan penuh confident dan tak tahu malunya jawab, "Tak tengok lagi. Lawa sangat ke ma? Nanti orang nak la buat hadiah grad nanti". Pastu gelak kuat-kuat dalam keta.
Tak cover-cover dah sebab masa tu aku dengan mak je. HAHAHHAHAHA.


gadis hot cendekiawan :)

Okay. My last words. Penat la taip banyak-banyak ni. Lenguh.

HAPPY GRADUATION DAY KAK BEE :D



Wednesday, 30 October 2013

Gambaran Hari Kiamat

Bacalah sebagai ilmu dan pengajaran buat kita semua





Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri. 
Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati. 

Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi. 

Sekalian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih. 

Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak. 

Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka. 

Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat. 
Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan. 

Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun. 

Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga. 

Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah: 

- Pemimpin yang adil. 
- Orang muda yang taat kepada perintah Allah. 
- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid. 
- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah. 
- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”. 
- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai). 
- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah. 

Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan. 

Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda. 

Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi. 

- ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat. 

Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana. 

Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin. 

Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan. 

Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah. 

Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin. 

Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa. 
Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab. 

Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang. 
Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana. 

Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat. 

Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat : 

- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab. 
- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab. 
- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka. 

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.) 

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain. 

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya. 

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya. 

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka. 

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004. 

Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: "Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat." 

Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama : 

i. Sedekah/amal jariahnya. 

ii. Doa anak²nya yang soleh. 

iii. Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain..



Saturday, 5 October 2013

Gerak Ilmu Kimia 2013

Assalamualaikum dan selamat pagi semua
*lambai-lambai penuh semangat*


Yeahhh. Tolong semangat sikit ye. Pagi ni pagi sabtu yang sungguh indah. Malam tadi hujan. Tidur nyenyak even dikerumuni sang jejaka halus duk gigit sini sana. Iolls tau iolls sweet sangat. Sebab tu nyamuk suka. LOL.
*lawak hambar HarHarHarrrr*

Baca title di atas?? Yezza. Nak buat entry pasal program kendalian diri sendiri iaitu Gerak Ilmu Kimia 2013 :D
Eheemm. I'm the big boss okay? a.k.a Pengarah Program *senyum*

Jangan tanya penat ke tak buat program. Kalau nak tau tara mana penat dia, tolong cuba buat program sendiri. Masa tu baru kau tahu langit tu tinggi ke rendah. Hmm~ To be frank, memang penat gila lah. Lagi-lagi ni program pertama aku handle dan tup-tup jadi pengarah. Jujur aku cakap, memang penat gila. Penat gilaaaaaaaa! Dari A-Z kena amek tahu semua. Dari sekecik-kecik kuman, sampai la sebesar-besar ikan paus biru tu. Kena tahu SEMUA. Kalau tak tahu apa-apa, you are doomed. Die die dieeeee. Habis program kau. Sia-sia je berpenat lelah bersengkang mata. Last-last programnya tak ke mana. Rugi. Habis tenaga dan wang ringgit serta usaha kau yang tak seberapa.

Let me introduce what is Gerak Ilmu Kimia 2013. 
Program ni merupakan orientasi Jabatan Kimia, Fakulti Sains UPM untuk mahasiswa dan mahasiswi yang baru daftar masuk awal bulan September hari tu. Orientasi universiti sudah, orientasi kolej sudah, orientasi blok pun sudah. So kita buat orientasi fakulti pulak haaa. *life is hard. sighh*

Objektif yang diletak kat proposal hari tu kekononnya nak merapatkan lagi ukhuwah dan silaturahim antara pelajar junior yang masih freshie ni dengan senior-senior. Kot la iolls dapat cari anak ikan emas sekor dua, huntooooong. LOL. *saya setia okay. pada yang dua* uhukkk batuk kering

Okay. Lupakan seketika perkara di atas. Meh kita share sikit gambar-gambar aktiviti program. Oh sebelum tu, lupa nak bagitau kat mana program ni berlangsung. Mohon baca details di bawah ye.

Tarikh : 20-21 September 2013
Tempat : Congkak Eco Park, Hulu Langat
Peserta : 138 orang
Fasilitator : 30 orang

click to enlarge :)
Tenaga penggerak program yang terdiri daripada pelajar major chem, kimin dan kimpet. Terima kasih semua :D

The Girls. Hot chicks. Woot woot~

The Boys. Not toooooo hot! LOL~

Antara aktiviti yang ktorang conduct kat sini ialah Energy Booster. Energy Booster ni kira macam senam seni la. Ehhhh ke senam robik?? Ahhhhhh mana-mana la kan. Sama je. Yang penting senam.

Warm up dulu ye adik-adik

Gigih! lol

Pakar senam seni. Kak cdah, abang syakir dan abang butang

p/s : sorry butang. tiap kali ada gambar kau, mesti tak nampak muka. terlindung dek tiang la apa la. selamat hari raya maaf zahir batin :P

Lepas tu ktorang ada Kinetic Energy. Punyalah kaw-kaw tajuk kan. Padahal treasure hunt jaaaa pon. HAHAA. Kimia sangat kan. Saja la buat camtu. Atas cadangan Dr Ibrahim kesayangan pelajar Kimia Perindustrian Tahun 3 dari Kolej Pendeta Za'ba. Ehemm~ 

Aktiviti air

Pheww *berpeluhh*

Susun strategi dulu sebelum mula aktiviti

Ni kes dera dari abang fasi

Fasi-fasi dan belonnya

So itu saja yang boleh dikongsi bersama. Nak tau lebih detail, meh kita face to face. Aku cerita semua dari A-Z. Mula dari paperwork nya, intake junior nya sampai la ke pengurusan kat Sungai Congkak hari tu. Ohhhh lagi satu. Ktorang tak panggil tempat tu Sungai Congkak. Nama manja diberi ialah Sungai Lima Ribu. Lol Lol Lol Lol~

Junior kimia tahun satu intake 2013/2014

Terima kasih semua.

Terima kasih Presiden Kelab Mahasiswa Kimia yang menjadikan aku sebagai Pengarah Program. Pengalaman berharga ni. 

Terima kasih kepada semua tenaga penggerak program yang sudi membantu dan dikerah keringatnya sepanjang tiga bulan cuti sem hari tu

Terima kasih kepada junior kimia yang sudi join program anjuran Jabatan Kimia, Fakulti Sains

Terima kasih, terima kasih dan terima kasih

Jasamu Dikenang :D










Monday, 8 July 2013

Sakit Tak Pakai Braces??

Awak . . . sakit tak pakai pakai braces??
Tak sakit la awak. Hahahaaa (gelak palsu)
Ni soalan yang selalu jugak la orang tanya kat aku masa awal-awal aku pakai braces 3 bulan lepas. Kira macam soalan spot exam la. Dan aku dengan penuh confident bagi jawapan. Hohooo
Yesss. Pakai braces mana ada sakit. Lepas pakai braces tu yang sakit woihh. Nak tumpah air mata emas aku ni bila duk tahan sakit gigi. 

itew akit igi pakai besi #muntahhijau

Benda normal la kan sakit sikit-sikit. Lama-lama hilang la. (pujuk hati)
Well sekarang dah bulan Julai. Cukup 3 bulan dah pakai braces ni. Sobsobbb. Terharu gilaaaa. 3 bulan wehh. Ulangtahun yang ke 3 bulan. Muahhhahahaa.
Sebelum ni braces aku ada dua warna je. Merah dan gold. 

ni haaa braces lama

Sekarang dah tukar braces baru. Baru tukar petang tadi kat klinik gigi tersayang. Hewhewwhee~ (gelak tutup mulut)
Excited gila kot nak tukar braces baru. Korang tak pakai braces memang la. Mana rasa apa kami pemakai braces ni rasa. Excited petala ke-7 haa. 
Hari tu duk pongpangpongpang dengan Kelly kat twitter. Dia suggest kat aku suruh buat colourfull. Wahhhh. Muntah pelangi wuihhh. Dia cakap kalau aku buat colourfull, confirm dia pandang aku tak berkedip. 
Well Kelly my dear friend! As you wish. Aku tukar braces warna warni muntah pelangiiiiiii. Yeayyy!

merah-biru-hijau-kuning-purple-pink semua adaaaaa

Mohon ampun yeee gambor tak clean and clear. Biasalah. Fon aku murah jewww. Cap ayam. Baling kat anjing, anjing return balik wooohh. Hahaahaa.
Sakit tak awak lepas tukar braces baru ni??
Sakit gilaaaaaaa tau tak???

Dentist tersayang dah tukar besi baru. Bukan getah braces je dia tukar. Dengan besi-besi atas bawah dia tukar tadi. Ingatkan getah je. Cehhhhh.
2 jam pertama tak sakit la. Tak rasa apa. Sebab masa tu tengah excited, happy-happy gigi baru lagi kan. Haaaa lepas 3-5jam.. Hambeekkk kau. Sakit kot. Macam awal-awal pakai braces. Sebabnya dentist tercinta dah tukar besi. So untuk manfaat sejagat, dia ketatkan besi tu untuk betulkan gigi yang tak betul. Sobsobbbb. T.T Sakit makkkkk.
("mak tak sakit. mak tak pakai braces", jawab mak penuh sarcastic)

OKAYYYY MAK :'(

Aku sabar dan tabahkan hati. Gigih menanti hari-hari untuk gigi dah tak sakit tiba. Sabar. . . Sabar. . . 



Saturday, 13 April 2013

Pendakap Gigi Kesayanganku

Hai hai hai peeps! :D

Hari ni merupakan hari kedua aku pakai braces. a.k.a pendakap gigi

hoooooreyy~

Omaigoddddd!!! Serius lenguh pakai braces ni. Aku tak tahu la pulak macam ni seksanya bila pakai braces. Ohhh. Sedih sedih sedih. Sobsss. 
Well~~ Takpe. Berkorban sikit demi masa depan yang cerah. Puihhh. Hahahaaa

Masa pergi pasang braces semalam, punya la super duper excited kan. Berdebar ni haa, rasa macam tengah nak akad nikah. Hahaa. *merepekss* Pastu macam-macam lah terpikir kat dalam kepala ni. Bahaya ke tak, betul ke keputusan aku buat ni nak pakai braces. Even mak dengan abah dah bagi green light kan. Tapi buat jugak lah sebab hari tu masa pergi x-ray gigi, dah bayar rm200. Rasa membazir pulak kalau cancel. Bak kata pepatah Melayu, alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Hehee

So pagi semalam lepas kemas rumah, basuh pinggan, basuh baju semua around 10.30am, aku pergi la klinik gigi kat Presint 8 tu sorang-sorang. Berdebar gila masa nak jejak kaki dalam klinik tu. Dup dup dup. Rasa nak pitam je masa tu. Pastu terfikir balik, satgi kalau pitam kat tepi jalan tu, takde siapa pulak nak angkut. So tak jadi pitam lah! Hahaa

Duduk kat sofa klinik tu dalam 5 minit, kat flat screen terpampang nama aku. Maknanya dentist dah panggil masuk. Fuhhh. Cuak ni. Peluh jantan, peluh betina semua keluar haa. Sabaq sabaq. Kejap je tu. Tak lama. Lagi pon aku tayah cabut gigi sebab gigi aku tak teruk sangat la macam certain people kan kena cabut dulu baru boleh pasang braces.

Bila dah duduk kat atas kerusi tu, dentist dah suruh aku pilih warna braces. Arghhh. Part ni yang paling aku lemah ni. Macam-macam warna ada. Tapi sedih sebab febret colour aku dah habis. Purple is out of stock! Mencik mencik mencik!!!!! Dentist tu suggest kat aku warna merah kuning. Fuhhh. Selangor gila. Hahaaa. But then aku reject! Cehh. Bajet ah kekononnya. Then aku ambik warna merah-gold. Lagi menyerlah. Heheee

janggg! tak nampak sangat lah warna gold tu

Duration pakai braces ni adalah lah dalam 1 jam 30 minit. Lenguh woih. Kebas mulut. Serius nih. Tak tipu. Bila dah siap pasang, aku tengok la cermin kat dalam bilik tu. Mak aihhh. Pelik gila muka aku. Senyum pon janggal. Senyum malu-malu kucing gitu. Hahaaa. Bila denstist dah trim gigi aku yang sumbing sket ni, rasa macam comelsss pulok. Hahaa. Kes sumbing ni sebab masa kecik-kecik dulu, gigi terhantuk kat lantai masa tengah meniarap buat homework. Haa rajin tak aku?? Hmm~ Pastu mulut ni, rasa berat je nak bukak. Nak senyum pon rasa malas gila. Well friends, next week bila aku pegi kelas, jangan pelik bila aku tak cakap dengan korang ye. Masih dalam situasi nak sesuaikan diri nih! Kehkehhh ^.^v

Then bila dah keluar dari bilik tadi, ada sorang kakak receptionist ni. Dia yang bagitau pungpangpungpang sket pasal nak berus gigi ke, apa ke. Dia bagi kat aku (bukan bagi, aku bayar ok) starter kit untuk pemakai braces yang masih noob macam aku ni.

ni dia starter kit

Kat dalam starter kit ni, ada lah special tooth brush, mouth wash, ubat gigi. Tapi akak receptionist tu cakap wax untuk prevent mouth ulser dah out of stock. So aku kena tunggu next appointment baru boleh dapat kot. Pastu terpaksa pulak beli super floss. 

Ni gambar barang-barang yang ada dalam starter kit aku.

ubat gigi

special tooth brush. v-shaped.

mouth wash


oral B superfloss. yang ni kena beli asing-asing sebab takde  dalam starter kit provided

Sampai sini je la kot! Malas dah nak tulis bebanyak. Malas. Malas. Malas. Hahaaaa :P










Wednesday, 10 April 2013

Saya dan Gigi Besi

Hai hai hai peeps!

Kali ni aku nak cakap pasal braces. And wanna noe why?? Sebabnya minggu ni adalah minggu terakhir aku bergigi normal macam orang normal. Jumaat ni (12 April 2013) gigi aku akan disangkarkan dengan besi uollsss. Besi.
Wuuuuuu sobsobbssss T.T

not mine

And part yang paling tak best pakai braces ni ialah kau tak boleh sesuka hati mak nenek kau je nak rembat makanan. Tau tak bahawa aku ni foodlover. Sobss. Kesadisan di situ. 
Mak cakap nanti kurus lah aku sebab kena jaga makan. Minum pon tak boleh sebarangan. Huihhh sadis weh sadis. Takpe takpe. Ini pengorbanan namanya. Jika tak dipecahkan ruyung, mana nak dapat sagu. Tak gituuuu?? *hebat betul aku bab-bab peribahasa ni*

Ada lagi satu part yang aku tak berapa nak suka. Senyum. Tahu tak bahawa aku ni manusia normal yang dah terbiasa sejak azali senyum nampak gigi. Gigi hodoh pon takpe. Peduli la. Senyum jugak sebab senyum tu sedekah. Hahahaaaa~~
Tapi bila dah pakai braces nanti, confirm nak senyum pon kekok. Alaaaaa senyum ala-ala wanita Melayu terakhir gitu. Senyum tutup mulut. Ohmaii. Dahsyat gila aku satgi. *muntah sendiri*


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saya Punya Lilypie

Lilypie Trying to Conceive Event tickers